Lipi Open 2018 osallistujan silmin

04.09.2018

Jo perinteeksi muodostuneet, ensimmäistä kertaa järjestetyt Lipi Openit järisyttivät Ukkohallan hiihtokeskusta 12.-15.4. Jälkikäteen kuultiin, että erinäiset tykityksen tasoa mittaavat anturit olivat antaneet rajua piikkiä ulkomailla asti - herkimmät jopa hajonneet.Mikä on Lipi Open?

Uusi lumilautailutapahtuma
Lajeina Punked Slalom, korkeushyppy, onnenpyörä, reilikisa, spine-sessarit ja korneri.
n. 50 osallistujaa
Letkeää tunnelmaa, kovaa laskemista ja yhteisiä aktiviteettejä.
Järjestettiin Ukkohallan hiihtokeskuksessa 12.-15.4.2018
Järjestäjänä Janne "Lipi" Lipsanen

Torstai, 12.4.


Tapahtuma alkoi Torstai-iltana yhteisen keilauksen merkeissä; Tapahtuman nimessä oleva sana 'Open' viittaa avoimeen kilpailuformaattiin, joten mistään leppoisasta sunnuntaikeilailusta ei ollut kyse, kun vimosenpäälle öljytyllä keilaradalla väännettiin ensimmäisen lajin voitosta. Keilakilpailu täytti helposti huippu-urheilulle ominaiset viihdearvolliset piirteet, kun radalla nähtiin suorituksia aina uskomattomista kaadoista, täydellisiin sulamisiin. Kaikkien yllätykseksi, kilpailun ennakkosuosikki ja kotikentällään keilannut Teemu "Konemies" Muhonen, karsiutui heti kättelyssä. Yleensä varmasti sekä normina että switchinä kierteitä heittävän Tommi Rokolammen pää ei kestänyt tiukassa paikassa ja turnaus päättyi hänenkin osaltaan nopeasti. Kilpailun voittoon ylsi harvemmin Ukkohallassa nähty tyylimastro, Sakari Lähdesmäki. Toisen sijan otti legendaarinen Markku Koski ja kolmannelle korokkeelle kipusi vauhdikkaasta preesenssitään tunnettu Miska Pennanen.

Keilauksen mitalistit: Sakari Lähdesmäki 172p, Markku Koski 170p, Miska Pennanen 148p.

Perjantai, 13.4.


Toinen kilpailupäivä valkeni aurinkoisena, mutta hieman jäisenä. Olosuhteista saattoi havaita, että töitä kelin eteen oli tehty, muttei vielä aivan sillä täydellä teholla. Tapahtuman järjestäjä, Janne Lipi Lipsasen piti pitkin viikonloppua huolta tapahtuman tiedottamisesta ja ainakin suurin osa kilpailijoista oli päässyt paikalle kun tapahtuman ensimmäinen lumilauta-aiheinen kilpailu startattiin. Päivän agendana oli kolmiottelu, lajeina Punked Slalom, korkeushyppy ja onnenpyörä.


Punked Slalom rata poikkesi tyypillisestä Banked Slalom radasta olemalla äärimmäisen kireä ja nopea. Tämäkin kilpailu vedettiin hampaat irvessä ja verenmaku suussa. Kisamuotona Punked Slalom on armoton, sillä vain nopeudella on merkitystä. Goofy laskijoita todistetusti suosineella radalla nähtiin useita läheltä piti -tilanteita, yllättäviä kaatumisia, sekä tietenkin laskijoiden taidonnäytteitä siitä, kuinka sitä vauhtia oikein tehdään. Punkedin voittoon ylsi tällä kertaa Ville Paumola. Toista ja kolmatta sijaa ei jaettu. Ei nämä mitkään hippohiihdot olleet.


Seuraavaksi oli vuorossa korkeushyppy...ja olipahan muuten aivan älytön meno! Laudat itkivät ja nivelsiteet paukkuivat, mutta tuumaakaan ei annettu periksi, kun kilpailijat lähtivät fysiikan lakeja uhmaten ylittämään rimaa. Sanat eivät tuo tälle lajille oikeutta, joten on parempi esittää tapahtumat kuvin:


Hashtagillä #lipiopen voi katsella Instagramista lisää. Kuvat: Risto Järvelin ja Sampo Virmasalo

Korkeushypyn voitti Axel Thelen, loikaten huimat 280cm. Erikoinen kisamuoto toi myös mukanaan erikoiset keinot; Kisassa nähtiin aivan käsittämättömiä ylityksiä, joista parhaiten mieleen jäi Joel Tynin 270cm ylittänyt bs rodeo, sekä Tommi Rokolammen switch ollie, niin ikään 270cm.


Korkeushypyn jälkeen kilpailijat siirrettiin reileille ja onnenpyörä nostettiin esiin. "Arpa kohtalon on aina arvaamaton" lauloi Eino Grön, kun kilpailija toisensa perään pyöräytti kisojen puitteiden pääinsinöörin, Henri Lauhasmaan suunnittelemaa masiinaa.


Onnenpyörä on formaattina aika yksiselitteinen: Pyöräytä ja suorita. Kilpailijalla oli myös mahdollisuus pyöräyttää uudestaan, mikäli temppu ei miellyttänyt, mutta näitä mahdollisuuksia annettiin vain yksi. Pelin henki oli "ekalla purkkiin tai kämpille".


Toisen kilpailupäivän jälkeen jengi kävi sen verran kierroksilla, ettei kukaan malttanut rauhoittua edes illan tullen. Ravintola Saaga täyttyi täsmälleen järjestäjän ohjeistamana aikana, eli "10:30". Ensin oli palkintojenjako ja sitten vapaata seurustelua, Instant Morganista tunnetun Hepe Laakkonen soolokeikka ja päälle vähän karaokea. Hepen soolokeikka oli erittäin kova ja suosittu, mutta se herätti ainakin itselläni kysymyksiä Instant Morgan -bändin tulevaisuudesta. Voit lukea kattavan haastattelun aiheesta, tämän artikkelin lopusta.


Lauantai, 14.4.


Jos perjantaina oltiin jätetty talkoilut vähän puolitiehen, niin lauantaina hommat vietiin loppuun saakka. Keli oli heti aamusta kuin morsian eikä jäisyydestä ollut häivääkään. Kilpailut alkoivat jam-henkisellä reilikisalla, josta jatkettiin spine-sessareihin ja lopulta korneriin. 

Laskijat: Kristiina Nisula & Ville Paumola - Kuvat: Risto Järvelin & Antti Harju

Wappulounas on tyypillisesti ollut SE tapahtuma, jossa katsoja pääsee todistamaan tajunnanräjäyttäviä stuntteja ja jatkuvaa itsensä ylittämistä. Lipi Open ei antanut tässä suhteessa piiruakaan periksi.

Käytännössä kaikki osallistujat aina junnusta vaariin, pistelivät sellaista tykityksen kriteerit täyttävää demoa, että oksat pois. Mielestäni meininkiä kuvastaa tosi hyvin yhden juniorisarjan nakuttelijan lausahdus: "Aijon tehdä seuraavalla korkki seiskan...japanilla. En kyl oo testannu sitä koskaan.". Siinä ei auttanu kuin heittää kaverille kivet ja katsella monttu auki miten lupaukseen vastattiin. Ja siihenhän vastattiin.


Kaikki kilpailuun osallistuneet juniorit ansaitsevat suorituksillaan isot yläviitoset. Kuva: Antti Harju

Olisi älyttömän kiva spekuloida kaikki tehdyt ja yritetyt temput yksityiskohtaisesti läpi, mutta siitä tulisi tosi pitkä teksti. Sellaisen vinkin voin kuitenkin antaa, että kannattaa käydä tutkimassa Instagram läpi tapahtuman osalta. Ja jos joskus tarvitset stunt-miehiä, niin Tynin veljeksille varaukseton suositus.


Viimeinen kilpailupäivä ja koko tapahtuma sai arvoisensa päätöksen Ravintola Saagassa. Ensin katseltiin viikonlopun videokisan tuotokset ja valittiin voittaja. Videoiden jälkeen hoidettiin reilun tunnin mittainen palkintojenjako, jossa annettiin tunnustuksia ihan reilulla kädellä. Palkintojenjaon päätyttyä siirryttiin nauttimaan erinäisiä virvokkeita ja ensimmäistä keikkaansa soittanut DJ Koko Illan Tulee päästettiin irti.


Kysyin Tiilikaisen Sakulta: "Miltä tuntui nähdä DJ Koko illan tulee livenä?". Sain tähän seuraavanlaisen vastauksen:


"Odotin innolla DJ koko illan tulee esiintymistä. Tiesin, että hänellä on repertuaarissa täydellisen tunnelman virittäviä kappaleita sekä tarvittavaa pelisilmää jolla hän reagoi yleisön jokaiseen liikkeeseen. Palkintojenjaossa sain jo hieman esimakua tulevasta ja siinä vaiheessa tiesin jo, että tämä mies tietää mitä tekee. Ja itse keikkahan jyskytti takuuvarmasti lipiopeneille arvoisensa päätöksen😎"


DJ Koko Illan Tulee, eli allekirjoittanut, oli ja on edelleen erittäin fiiliksissä saamastaan mahdollisuudesta, haluaa kiittää MC:nä toiminutta Henri Laakkosta sekä tietenkin vastaanottavaista yleisöä ja joustavaa ravintolahenkilökuntaa. Kiitos!


Tapahtuman isäntä, Janne Lipsanen. - Kuva: Aleksi Partanen

LoppusanatTästäkin tapahtumasta voi todeta sen, että suomalainen lumilautailu on hyvissä kantimissa. Oli valtavan hienoa nähdä kuinka osallistujat painoivat menemään mitä parhaimmassa hengessä ja antoivat yleisölle ja toisilleen vastinetta rahalle. Sen lisäksi, että osallistujat antoivat osviittaa lajin hyvästä tulevaisuudesta, myös kulisseista on mainittava yksi varsin hieno ja poikkeuksellinen asia: Lipin lisäksi, tapahtumaa oli järjestämässä mm. kolme Olympiamitalistia, joista jokainen antoi täyden työpanoksen tapahtuman suorituspaikkojen rakentamiseen, kunnostamiseen ja osallistujien yleiseen viihtyvyyteen. Sitä sietää minusta miettiä.


Kiitos Lipi kun järjestit tapahtuman ja kiitos Ukkohalla sen mahdollistamisesta. Ei voi muuta sanoa kuin hattua nostaa!


Koko jengi. Kuva: Risto Järvelin

Instant Morganin haastattelu

Hepe Laakkonen: 

Rakoileeko Instant Morganin rivit ja harkitsetko soolo uraa?

"Bändin jäsenet ovat hyvissä väleissä ja yksi juttu on varma! Yksin         on vielä huonompi olla."


Saku Tiilikainen:

Rakoileeko Instant Morganin välit? Onko Hepe siirtymässä soolouralle?

  • "Instant morganin välit eivät rakoile, mutta mälsät asiat kuten työt ja välimatka haittaa harrastus toimintaa🙁🙁"